Microplastics in crèmes, scrubs en tandpasta

Je denkt misschien dat alle verzorgingsproducten goed voor je zijn. Maar niets is minder waar. Veel fabrikanten gebruiken microplastics om producten mee te fabriceren. Bekende producten met een goedkope manier van maken. Pas hiervoor op! In dit blog worden de doucheproducten en tandpasta’s die plastic microdeeltjes bevatten beschreven.

microbeads-familie-microplastics-milieu

Bron: (beatthemicrobead, 2017)

1. Scrubs

Allereerst worden in de scrubs vaak microplastics terug gevonden. Deze zijn bedoeld om oudere huidcellen te verwijderen. Vervolgens dienen de microplastics als een soort schuurpapier. Bovendien kun je deze deeltjes zien bij het wassen van je handen. Zo groot zijn ze. Daarnaast had ik zelf niet verwacht dat er ook ‘polyethyleen’ oftewel plastic in de scrubs en douchegels van bekende merken zijn teruggevonden. Bizar!

2. Doucheproducten

Daarnaast heb ik de volgende producten en fabrikanten ook totaal niet verwacht. Bovendien bevatten deze ook stuk voor stuk ‘microbeads’ oftewel microplastics.

  • Bourjois, Teder geluk douche mousse
  • Dove Nourishing oil care shampoo
  • Kruidvat A.S. Watson Doucescrub Orange & Cocos
  • Nivea Waterlily & Oil Shampoo
  • Nivea Shower gel Hawaii Flower & oil
  • Rituals Brilliant Bliss Indian Rose & Shikakai Shampoo

Bron: (beatthemicrobead, 2017)

Bovendien stoppen fabrikanten van tandpasta’s ook schurende plastic deeltjes ‘polyethyleen’ in hun tubes. Alleen naar de voorkant van het product kijken is helaas niet voldoende. Je krijgt namelijk de volgende belofte: ‘Bevat micro-reinigingskristallen’.  Ook de Cooling Crystals zoals Colgate vermeld. Uiteraard zijn dat geen natuurlijke kristallen.

Mmm heb je ook al zo’n trek in microplastics?

Douche-producten-microplastics

(Bron: Ehomedecors, 2017)

3. Tandpasta

Helaas slik je tandpasta ook wel eens door. Hieronder geef ik je de complete lijst van tandpasta’s die microplastics bevatten:

  • Beverly Hills Formula – Perfect White
  • Oral B grondige reiniging munt
  • Elmex Sensitive en Elmex intensive cleaning.Bron: (beatthemicrobead, 2017)

(Bron: Oscardelmar, 2017)

 

Tot slot vind ik dat hier meer over moet worden geïnformeerd. Ook zijn er make-up en huidverzorgingsproducten die plastic elementen bevatten. Naast de schade die wordt aangericht aan het milieu, wil je toch niet dat jij of je kinderen plastic binnen krijgen.

”The world is the only home we have”

(Bron: Wuvelyanimals, 2017)

 

NaturalBeautySecretsNL

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *